گردشگری غذایی یا «Food Touriem » یکی از انواع گردشگری است که همواره گردشگران بسیار زیادی را به خود جذب میکند. گردشگری خوراک یا گردشگری غذا با استفاده از آداب و رسوم و فرهنگ هر کشور راهی به سوی تجربه فرهنگ و آیینهای کشورهای دیگر است.
این نوع از گردشگری یکی از صنایع بسیار نوپا و جدید در جهان است که برای نخستین بار در سال 2001 عنوان و مطرح شد. امروزه سفر بهدلیل تجربه یک غذا و یا خوراکی به یکی از اصلیترین انگیزههای سفر به برخی از کشورها تبدیل شده است.
مطلب مرتبط: آشپزی در طبیعت به همراه دستور پخت چند غذای خوشمزه
اهمیت غذا و خوراکی در سفر
همانطور که میدانید بهنوعی خوراک و غذا بخش جدا نشدنی هر نوع سفر و گردشی محسوب میشود. این در حالی است که در یک نظر سنجی از سوی گردشگران و مسافران عنوان شده که معمولا بیشترین هزینه سفر آنها مربوط به غذا و نوشیدنی بوده است.
اهمیت غذا در طول سفر بهاندازهی است که در بسیاری از مواقع هدف از سفر و گردش تنها تجربه غذایی خاص و یا خوراکی مخصوص مبدا عنوان میشود.
مطلب مرتبط: گردشگری نجومی چیست؟ | سفری برای رصد آسمان و ستاره ها
تاریخچه گردشگری غذایی
همانطور که در قسمت بالا نیز به آن اشاره کردیم گردشگری غذایی برای نخستین بار در سال 2001 و توسط اریک ولف، مدیر اتحادیه بینالمللی توریسم غذا در طی یک مقاله منتشر و عنوان گردید.
این مقاله بهعنوان تنها و نخستین منبع این نوع از صنعت گردشگری به شکل یک کتاب در همان سال منتشر شد. چنانچه یکی از مهمترین و بهترین منابع این نوع از گردشگری را میتوان در این کتاب پیدا کرد.
مطلب مرتبط: استریت فود چیست؟ + معرفی بهترین غذاهای خیابانی در تهران
گردشگری خوراک در جهان
امروزه سفر برای غذا و تجربه خوردن و نوشیدن خوراکی محلی و یا مخصوص به مبدا یکی از انگیزههای گردشگری در بسیاری از کشورهای جهان بهشمار میرود. گردشگری غذایی یک فعالیت عمومی و همهجانبه است که همه جنبههای خوراک مانند: غذاهای محلی، دستگاههای فروش غذا، رستوران و غذاخوریها و فروشندههای دورهگرد را در هر کشور در برمیگیرد.
تجربه غذاهای ناشناخته و غیرمرسوم همراه با نحوه دیگری از طبخ و عمل آوری غذایی آشنا همه در گردشگری خوراک و غذا، مورد توجه است. این صنعت در میان کشورهای جهان از اهمیت و ارزش بسیار بالایی برخوردار است چرا که این نوع از گردشگری علاوه بر تاثیر در نرخ توریسم بر روی کل جامعه نیز تاثیرگذار خواهد بود.
مزایای گردشگری غذایی
- ارتباط گردشگران با مقصد در سطوح مختلف جامعه
- ایجاد فرصت برای اقلیتهای جامعه
- اشتغال زایی و توسعه کارآفرینی
- کاهش مهاجرت روستایی
- حفظ آداب و رسوم، تاریخ و سنتهای جامعه محلی
- افزایش پراکندگی حضور گردشگران در همه نقاط کشور مقصد
- تعامل با مردم محلی
- شناخت فرهنگ و غذاهای ساده محلی
مطلب مرتبط: زمین گردشگری چیست؟ | سفری به قصد بازدید از جاذبههای زمین شناسی
گردشگری خوراک در ایران
کشور ما ایران با فرهنگ و آداب و رسوم گسترده و متنوعی که دارد، بالاترین پتانسیل را در گردشگری غذایی میتواند داشته باشد. در داخل کشور بیش از 800 نوع غذای مختلف از اقلیمهای متفاوت داریم که هر کدام تاریخچه و آداب و رسوم مخصوص به خود را دارد.
امروزه با توجه به اهمیت فرهنگ غذایی و این صنعت، شهرهای مختلف کشور و مسئولین گردشگری، اهداف جدی و بسیار مهمی را در این زمینه دنبال میکنند. چنانچه این اهداف در رشد و ارتقای این صنعت همواره بسیار تاثیرگذار بوده است.
نکته قابل توجه در مورد گردشگری خوراک این است که علاوه بر انتخاب غذای محلی مربوط به مقصد، نحوه میل کردن و فرآوری آن را نیز انتخاب و تجربه میکنید. بهطور مثال برای خوردن یک وعده دیزی شما نیاز به رعایت کردن آداب خوردن و نوع میل کردن آن خواهید بود.
امروزه فعالیتهای گستردهای در حوزه گردشگری از گردشگری غذایی و خوراک نشات گرفته که شرکت در کلاسهای آشپزی، تور غذاهای خیابانی، غذا خوردن با افراد بومی، بازدید از فروشگاههای محلی و سفرهای آشپزی از آن جمله است.