/ بلاگ / ایرانگردی / کوه سهند | معرفی قله ها، آب و هوا و پوشش گیاهی
ایرانگردی

کوه سهند | معرفی قله ها، آب و هوا و پوشش گیاهی

کوه سهند | معرفی قله ها، آب و هوا و پوشش گیاهی

4 مهر 1402

.

زمان خواندن 3 دقیقه

WhatsappIconWhatsappIcon

کوه سهند یک رشته‌کوه منفرد در ایران است که در شهرستان بستان‌آباد تبریز قرار دارد و در زمره رشته‌کوه مرکزی ایران به حساب می‌آید. با این مقاله از سفرانه همراه باشید و با بلندترین نقطه استان آذربایجان شرقی، کوهستان سهند آشنا شوید.

 

کوه سهند

 

رشته‌کوه مرکزی ایران در امتداد شمال‌غرب به جنوب‌‌شرق کشور کشیده شده است و کوهستان سهند را به کوه بزمان در سیستان متصل می‌نماید که به آن کمربند آتشفشانی سهند-بزمان گفته می‌شود.

 

طبیعت دامنه سهند

 

لازم به ذکر است برخی این کوه را بخشی از رشته‌کوه البرز می‌دانند. اطراف کوهستان سهند دشت‌ها، طبیعت رنگارنگ و انواع جانوران وجود دارد و یک جاذبه بسیار خاص را در دل استان آذربایجان ایجاد نموده است به همین دلیل نیز به عروس کوه‌های ایران شهرت دارد.

 


مطلب مرتبط: جاهای دیدنی تبریز | معرفی جاذبه های گردشگری تبریز به همراه عکس


 

قله های کوه سهند

کوهستان یا کوه سهند مجموعه قله‌های منفردی است که ارتفاع بلندترین قله آن یعنی قوچ‌گلی یا کمال به 3707 می‌رسد. باید توجه داشته باشید این کوهستان آتشفشانی مهم و خاموش در مجموع 17 قله با بیش از 3000 متر ارتفاع دارد.

 

کوهنوردی در آذربایجان شرقی

 

قله‌های کمال، جام، سهند، بوز داغ، دمیرلی، آغ داغ، حرم داغی، درویشلر، ارونه، زری داغ، بویوک داغ، کریم داغی، لیقوان داغی، سلطان داغی، موتال داغی، قبله داغی، ارشد داغی، شیر داغی، گیروه داغی، چاناق، اوو داغی و آتاشان با یکدیگر این کوهستان را تشکیل می‌دهند.

 

قله جام در سهند

 

شکل گیری کوه سهند

کوه سهند یک کوه آتش‌فشانی پیر به‌شمار می‌رود که طبق پژوهش در سنگ‌های متعلق به کوه سهند، آتش‌فشان آن به شکل نامنظم از 12 تا حدود 0.14 میلون سال پیش فعال بوده است.

 


مطلب مرتبط: مسجد کبود تبریز کجاست؟ حقایق جالب + عکس


 

آب و هوای کوه سهند

مانند دیگر کوهستان‌های شمال‌شرقی ایران، آب و هوا و پوشش گیاهی کوهستان سهند و اطراف آن نسبت به اغلب نقاط ایران مطلوب است همچنین در بعضی نقاط خشن می‌شود. ارتفاع زیاد، زمستان‌های طولانی و پربرف و دمای تابستانی معتدل ویژگی‌های آب و هوایی این منطقه را ایجاد نموده است.

 

کوهستان سهند، عروس قله‌های ایران

 

پوشش گیاهی سهند

این کوهستان به دلیل سرمای زیاد و زمستان طولانی جنگل ندارد و سطح آن را خاک و صخره گیاهان مقاوم پوشانده است. دامنه و کوهپایه‌های کوه سهند دارای گل‌های رنگارنگ، گیاهان دارویی و خوراکی مفید و مقوی است که افراد با وجود این کوهستان از آن‌ها بهره‌‎مند خواهند شد.

 

گیاهان کوهستان سهند

 

از جمله این گیاهان می‌توان به کاکوتی، چای کوهی، ریواس، خار مریم، اسطوخودوس، بیدمشک و شیرین‌بیان اشاره نمود. شایان ذکر است که سهند یک منطقه حفاظت‌شده به دلیل اهمیت پوشش گیاهی و جانوری است.

 

طبیعت آذربایجان شرقی

 

روستاهای اطراف کوهستان سهند

به علت ویژگی‌ها و آب و هوای مناسب، کوهپایه‌های سهند یک منطقه روستایی و عشایری پرجمعیت به‌شمار می‌رود. از جمله روستاهای اطراف کوهستان سهند می‌توان به کهنمو، لیقوان، سرگیزه، میمونق، کورده و داش آتان اشاره نمود.

 

عشایر آذربایجان شرقی

 

جاذبه های اطراف

کوه سهند با جنوب تبریز 50 کیلومتر و با شمال مراغه 40 کیلومتر فاصله دارد و بسیاری از گردشگران و کوهنوردان مایل به بازدید از این منطقه زیبا هستند. در این بخش از آذربایجان شرقی می‌توان از طبیعت زیبا و کوهستانی لذت برد به‌علاوه به ورزش‌های زمستانی و کوهنوردی نیز پرداخت. در ادامه به بررسی دو جادبه مهم رودها و پیست اسکی این منطقه کوهستانی خواهیم پرداخت.

 

کوهستان‌های ایران

 

رودهای سهند

چندین رود از کوه سهند سرچشمه می‌گیرند که البته نشان از قله‌های پربرف این منطقه کوهستانی دارند. رودخانه‌های لیقوان یا لیوان چایی، اسکو یا اسکوچایی، بستان‌آباد یا اوجان چایی، صافی رود یا صوفی چایی مراغه، قلعه رود عجب‌شیر یا قالاچایی، لیلان چایی، آذرشهر یا دهخوارقان، زینجانا چایی، سیداوا چایی، موردی چایی یا مردق رودهایی مهمی هستند که از این کوهستان جاری می‌گردند.

 

رودهای سهند

 

پیست اسکی

پیست بین‌المللی اسکی سهند و بزرگترین پیست اسکی شمال ‌غرب ایران در کوهستان سهند واقع است. این پیست مکانی برای ورزش، تفریح و برگزاری مسابقات در منطقه کوهستانی سهند به‌شمار می‌رود.

 

پیست اسکی سهند

 

این پست سهند در بزرگراه تبریز-تهران قرار دارد و از جمله امکانات آن می‌توان به بالابر، آشیانه برف‌کوب، مدرسه اسکی، هتل و امکانات ورزشی و بهداشتی اشاره نمود.

 


مطلب مرتبط: بازار تبریز | بزرگ ترین بازار سرپوشیده و قدیمی ایران و جهان


 

نام گذاری کوه سهند

جالب است بدانید سهند یا ساواند در گویش مردم محلی به معنی سوهان است و دلیل این نام‌گذاری شکل مخروطی این کوه آتش‌فشانی به‌شمار می‌رود. این احتمال نیز وجود دارد که اسنونت و اسنوند در زبان پهلوی همان کوه سهند است و در دوران ساسانیان اینگونه نامیده می‌شده است.

 

کوهنوردی در تبریز

 

در این مقاله از سفرانه به معرفی یکی از مهم‌ترین و مشهورترین جاذبه‌های تبریز و استان آذربایجان شرقی پرداختیم. علاقه‌مندان و ایرانگردان با مطالعه این مطلب خواهند توانست اطلاعات لازم برای شناخت کوه سهند، عروس قله‌های ایران به‌دست بیاورند.


نظرات شما

برای این پست نظری ثبت نشده

ثبت نظر