کاخ سعدآباد مجموعهای تاریخی فرهنگی در شمال شهر تهران است که وسیعترین مجموعه اقامتی در پایتخت نیز محسوب میشود. مجموعه کاخ سعد آباد 110 هکتار وسعت داشته که توسط شاهان در دوره قاجار و دوره پهلوی ساخته شده است. گسترش اصلی این مجموعه در دوره پهلوی اتفاق افتاد به محل اقامت اصلی رضا شاه پهلوی و خاندان وی تبدیل شد. این مجموعه اکنون به صورت کاخ موزه سعدآباد درآمده و بخش های بسیاری از آن برای بازدید عموم به صورت موزه درآمده است.
مجموعه کاخ سعدآباد شامل چندین کاخ، فضای سبز وسیع، فضاهای خدماتی مختلف، رستوران، کافی شاپ و چندین موزه است. در این مطلب از سفرانه به معرفی این مجموعه تاریخی پرداخته و تمامی فضاهایی که امکان بازدید عموم دارند را معرفی خواهیم کرد.
مطلب مرتبط: کاخ و عمارت های مرکز شهر تهران را بشناسید!
بخش های مختلف کاخ موزه سعدآباد
-
کاخ سفید، موزه ملت و کاخ محمدرضا پهلوی
بزرگترین کاخ در مجموعه سعدآباد کاخ سفید است. این بنا با نمای سفید خود در قلب این مجموعه قرار داشته و محل اقامت محمدرضا شاه و خانوادش در فصل تابستان بوده است. این کاخ محل انجام مراسمات تشریفاتی و اداری حکومتی بوده و اتاق کار اختصاصی شاه نیز در طبقه دوم این کاخ قرار گرفته است.
در بخشهای مختلف آن آثار مهمی مانند فرشهای نفیس ایرانی، سفالینههای تاریخی، کریستالهای با ارزش، لوسترها و چلچراغهای اروپایی و میز تحریر متعلق به ماری آنتوانت، ملکه پیشین فرانسه قرار گرفته است. تزیینات فضای داخلی نیز چشمگیر بوده و شامل گچبریهای هنرمندانه بر روی سقف است که توسط هنرمندان نامداری مانند رضا ملائکه، عبدالکریم شیخان و غلامرضا پهلوان اجرا شده است.
یکی از بخشهای مهم کاخ ملت، موزه هنر ملل است که به تمای آثار آن به همت فرح پهلوی جمع آوری شده است. این قسمت از کاخ در ابتدا کاربری گلخانه داشته تا اینکه بین سالهای ۱۳۴۵-۱۳۴۰ طراحان فرانسوی طبق سلیقهٔ فرح دیبا دست به بازسازی ساختمان کاخ زدند و بخش موزه اختصاصی فرح پهلوی ایجاد شد.
-
کاخ سبز، کاخ شهوند و کاخ رضا شاه پهلوی
کاخ شهوند که به دلیل معماری و نمای خاصی که دارد به نام کاخ سبز شناخته میشود. این کاخ در قسمت شمال غربی مجموعه تاریخی و فرهنگی سعد آباد واقع شده و به دست رضا شاه پهلوی ساخته شده است.
طبقه همکف این کاخ محل زندگی و زیرزمین ساختمان دفتر کار رضا شاه پهلوی و سالن پذیرایی و غذاخوری بوده است. در طراحی داخلی این کاخ از اقلامی خاص و لوکس استفاده شده است که در این بین به سرویس مبلمان غذاخوری مجلل در تالار کاخ، ظروف نفیس چینی و سرامیک و نقره ایتالیایی، قالی مشهد ۷۰ متری، مبل کوبلن دوز کار دست از زمان قاجار، میز کار فرانسوی وسط تالار و پرده نقره فام با چوب پرده منبت کاری شده در تالار اشاره کرد.
-
موزه آب، دفتر رئیس تشریفات کاخ و دفتر مسئول حفاظت ارتش
ساختمان موزه آب در گذشته دفتر کار تیمسار کسرائی، مسئول حفاظت ارتش و رئیس دفتر تشریفات کاخ سعد آباد بوده و در حال حاضر نیز به عنوان موزه آب به فعالیت خود ادامه میدهد. در این موزه که در مرکز مجموعه سعدآباد قرار دارد، دستاوردها، اسناد و ابزار متعلق به دانشمندان حوزه آب قرار دارد.
-
موزه استاد بهزاد، کاخ کرباس و کاخ ولیعهدی
کاخ کرباس که در گذشته محل اقامت ولیعهد بوده، امروزه به عنوان موزه استاد بهزاد شناخته میشود. در این بنا مجموعه آثار مهم این استاد گرانقدر نقاشی در معرض دید عموم قرار داده شده است.
-
موزه برادران امیدوار، کالسکهخانه قجری
برادران امیدوار نخستین جهانگردان معاصر ایرانی بودند که سفر خود را در سال 1333 آغاز کردند. دستاورد چندین سال سفرهای این دو برادر در این موزه نمایش داده شده است. بنای این موزه در گذشته محل استراحت خدمه و سورچیان قاجاری بوده و بخش دیگری از آن نیز محل نگهداری کالسکههای سلطنتی بوده است.
-
موزه خط و کتابت میرعماد، کاخ فرحناز و علیرضا پهلوی
دیگر موره هنری واقع در مجموعه کاخ سعدآباد که در محل اقامت فرزندان محمدرضا شاه پهلوی قرار گرفته موزه خط و کتابت میرعماد است. این موزه شامل آثار این هنرمند خطاط ایرانی است که با بازدید از آن میتوان با سیر هنر خطاطی در ایران آشنا شد.
-
موزه ظروف سلطنتی، موزه ظروف و کاخ اشرف پهلوی
در محل سابق کاخ اقامتی اشرف پهلوی، خواهر دوقلو محمدرضا شاه هم اکنون موزه ظروف سلطنتی برپا شده است. در این موزه صنایع دستی و ظروف سلطنتی مربوط به دورههای پهلوی و قاجار و همچنین ظروف اهدایی به محمد رضا شاه و فرح پهلوی از سراسر دنیا به نمایش درآمده است.
-
موزه فرشچیان، کاخ ملکه عصمت دولتشاهی
یکی از زیباترین بناهای مجموعه کاخ سعدآباد مربوط به محل نمایش آثار استاد فرشچیان است که در گذشته محل اقامت عصمت دولتشاهی ، همسر رضاشاه پهلوی بوده است. در این موزه 70 نمونه آثار منتخب منیاتوئریست معروف ایرانی، استاد فرشچیان جمع آوری شده و در معرض دید عموم قرار داده شده است.
-
موزه هنرهای زیبا، کاخ سیاه و دفتر وزیر دربار شاهنشاهی
کاخ موزه هنرهای زیبا یکی از بخشهای مهم فرهنگی مجموعه سعدآباد است در در بخش جنوبی ورودی غربی کاخ قرار دارد. این موزه دارای سه طبقه با ۳۶۰۰ متر زیر بنا است که هر طبقه دارای یک سالن و گالری های متعدد است.
در حال حاضر در هر سه طبقه تابلوهای بسیار زیبایی از شیوهها و مکاتب گوناگون هنری ایران و جهان به نمایش درآمدهاست که برای هنر دوستان قابل توجه است.
مطلب مرتبط: کافه های سنتی تهران | معرفی بهترین ها + آدرس، شماره تماس و ساعت کاری
- موزه نظامی، کاخ شهرام
در بخش مرکزی مجموعه سعدآباد موزه نظامی مربوط به نمایش وشاک ادوار مختلف ارتش ایران، سالن سلاحهای سرد، سالن مدال و نشانهای ارتش و سلاحهای گرم اهدایی به سران ارتش قرار دارد. این موزه در محل سابق کاخ اقامتی تاجالملوک مادر محمدرضاشاه قرار داشته که در نهایت به کاخی برای اقامت شهرام پسر اشرف، خواهر محجمدرضا شاه تبدیل شد. دربهای این موزه در حال حاضر رو به عموم باز نمیباشد.
-
موزه اتومبیل های سلطنتی
یکی از محبوبترین موزههای موجود در مجموعه کاخ سعدآباد مربوط به ماشینهای سلطنتی دوره پهلوی است. در این موزه مجموعهای از انواع اتومبیلهای گران قیمت، موتورهای مختلف ، یک دستگاه اسنومبیل و یک دستگاه کالسکه نمایش داده شده است.
-
موزه سلاح های دربار، کاخ غلامرضا پهلوی
در شمالیترین نقطه مجموعه سعدآباد موزه دیدنی سلاحهای درباری قرار دارد. این موزه در محل سابق کاه غلامرضا پهلوی دایر بوده و در برگیرنده بیش از ۷۰ قلم اسلحه گرم از نوع شکاری، جنگی، کمری و ملزومات آنهاست که تعلق به پهلوی دوم و درباریان است. تنوع اسلحههای موجود در این موزه برای بسیاری از علاقهمندان جالب توجه بوده و در نوع خود بی مثال است.
-
موزه آلبوم های سلطنتی و اسناد سعد آباد
اگر به تاریخ و تحقیق در آن علاقه مند هستید، حتما سری به این موزه بزنید. موزه آلبوم های سلطنتی و اسناد سعد آباد در ساختمان سابق نگهبانی کاخ سعدآباد قرار گرفته و اکنون نیز متاسفانه دربهای روبه عموم بسته است.
در موزه آلبوم های سلطنتی و اسناد سعد آباد، تصاویری از انواع آلبوم، اسلاید، فیلم و عکس را نشان داده شده و در بخشی دیگر از آن مجموعهی نفیس، اسنادی نوشتاری شامل انواع مکاتبات اداری، یادداشتها و اسناد مالی امور دربار است.
مطلب مرتبط: موزه های تهران | آدرس، ساعات بازدید + قیمت بلیط
-
موزه لباس های سلطنتی، کاخ شمس پهلوی
موزه لباس های سلطنتی در شمال مجموعه تاریخی کاخ سعدآباد در کنار در ورودی شمالی قرار. این موزه در محل سابق کاخ اختصاصی شمس، خواهر محمرضا شاه بوده و شامل انواع لباسهای سلطنتی و به ویژه البسه مربوط به فرح دیبا است. ساختمان این بنا نیز جالب توجه بوده و بر اساس معماری تلفیقی ایرانی و نئوکلاسیک اروپایی ساخته شده است.
-
موزه آشپزخانه سلطنتی
یکی از بخشهای کاخ موزه سعدآباد که تاگی دربهای رو به عموم مردم باز شده است، موزه آشپزخانه سلطنتی است. در این بخش سالن اصلی آشپزخانه سلطنتی با تمامی ادوات اصلی و ماکتهایی از غذاهای سرو شده به نمایش درآمده است. این موزه که پیش از انقلاب آشپزخانه کاخ ملت بوده در کنار رودخانه دربند در محوطه کاخ جنوبی کاخ سعدآباد قرار دارد.
روز و ساعت کار مجموعه کاخ موزه سعدآباد
مجموعه کاخ موزه سعدآباد در ساعت کاری خود را در ساعت 9 صبح آغاز کرده و تا ساعت 19 در شش ماه اول سال و تا ساع 17 در شش ماه دوم سال درب خود را رو به بازدیدکنندگان باز نگه میدارد. همچنین ابجه بلطی فروشی تا 3 ساعت قبل از تعطیلی مجموعه امکان فروش بلیط دارند. برای تهیه بلیط مجموعه کاخ سعد آباد میتوان به صورت اینترنتی و از سایت مجموعه نیز اقدام کرد.
هزینه بلیط بازدید از مجموعه کاخ سعدآباد
مجموعه تاریخی و فرهنگی سعد آباد از موزهها و بخشهای مختلفی تشکیل شده است که برای بازدید از قسمت بایستی بلیط مربوط به هر آن را به صورت جداگانه تهیه کنید. در سال 1401 قیمت بلیطهای بخشهای مختلف به شرح زیر است:
- ورودی مجموعه: هر نفر گردشگر داخلی ۵۰۰۰ تومان
- کاخ موزه ملت (کاخ سفید): هر نفر گردشگر داخلی ۵۰۰۰ تومان
- کاخ موزه سبز: هر نفر گردشگر داخلی ۵۰۰۰ تومان
- موزه استاد فرشچیان: هر نفر گردشگر داخلی ۴۰۰۰ تومان
- موزه هنرهای زیبا: هر نفر گردشگر داخلی ۴۰۰۰ تومان
- موزه نظامی: هر نفر گردشگر داخلی ۴۰۰۰ تومان
- موزه آشپزخانه سلطنتی: هر نفر گردشگر داخلی ۴۰۰۰ تومان
- موزه اتومبیلهای سلطنتی: هر نفر گردشگر داخلی ۴۰۰۰ تومان
- موزه سلاحهای درباری: هر نفر گردشگر داخلی ۴۰۰۰ تومان
- موزه خط و کتابت میرداماد: هر نفر گردشگر داخلی ۴۰۰۰ تومان
- موزه برادران امیدوار: هر نفر گردشگر داخلی ۴۰۰۰ تومان
- موزه استاد بهزاد: هر نفر گردشگر داخلی ۴۰۰۰ تومان
- موزه آب: هر نفر گردشگر داخلی ۴۰۰۰ تومان
آدرس کاخ سعدآباد
مجموعه کاخ موزه سعدآباد در شمالیترین نقطه شهر تهران قرار داشته و از سمت جنوب رو به میدان تجریش و لز غرب رو به محله ولنجک دارد. برای دسترسی به این کاخ میتوان از سمت خیابان ولیعصر به سمت زعفرانیه حرکت کرده و با گذر از خیابان طاهری در کنار این مجموعه پارک کرد. در صورتی که برای بازدید از این کاخ به تهران سفر میکنید هتل آزادی تهران یکی از بهترین گزینهها برای اقامت شما خواهد بود.
مطلب مرتبط: جاهای دیدنی تهران نزدیک مترو تجریش
همچنین با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مانند مترو و بی آر تی نیز میتوان به سادگی از هر نقطه از تهران خود را به این مجموعه زیبا و دیدنی رساند. شما با مشاهده نقشه مترو تهران میتوانید راحتترین و ارزانترین مسیر برای رسیدن به کاخ سعدآباد را ملاحظه نمایید.
آدرس کاخ سعدآباد: تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی، انتهای خیابان شهید کمال طاهری