هتل آتریوم مفهومی تازه در صنعت ساخت و ساز هتل در جهان است که تفاوتهای خاصی نسبت به هتلهای معمولی دارد. هتل آتریوم در نوع فضای ارائه شده به مهمان تفاوت چندانی با سایر هتلها نداشته و تنها ظاهری متفاوتی دارد. آتریوم خود یک مفهوم مجزا در معماری است که در طراحی هتل نیز به کار رفته و باعث ایجاد ترکیبی جدید به نام هتل آتریوم شده است.
در این مطلب از سفرانه مفهوم هتل آتریوم را توضیح داده و ویژگیهای آن را بیان کرده و همچنین نمونههای مختلف آن را در ایران و شهرهای مختلف را معرفی خواهیم کرد.
هتل آتریوم چیست؟
یکی از مفاهیم جالب در معماری آتریوم است. این مفهوم به معنای فضایی باز و وسیع در میان یک ساختمان است که از سقف باز بوده و دارای نورگیر است. آتریوم از معماری روم باستان وام گرفته شده و بیشترین استفاده از آن در ساخت خانههای مسکونی بوده است.
رومیان از این فضا به منظور ایجاد تهویه در محیط، نورگیری و دسترسی راحت از محیط بسته داخل به فضای باز حیاط استفاده میکردند. آتریومهای امروزی کاربرد آتریومهای سنتی رومی را نداشته و بیشتر فرمی تزیینی دارند. البته از این مفهوم در طراحیهای معماری پایدار نیز میتوان استفاده بهینه کرد و نقش تهویه هوا و تامین روشنایی را بر عهده آتریوم انداخت.
اکثر آتریومهای امروزی در ساختمانهای بلند مرتبه و حاکم بر فضای اصلی بنا ساخته شده و به گونهای نقطه مرکزی یک ساختمان محسوب میشود. این فضادر هتل به دنبال ایجاد فضایی جدید و جذاب و همچنین نیمه باز مورد استفاده قرار گرفته و ویژگیهایی خاص به کاربری هتل اضافه میکند.
مطلب مرتبط: بزرگترین هتل های ایران | معرفی 7 هتل بزرگ در شهرهای مختلف + تصاویر
ویژگیهای فضای آتریوم
برای در نظر گرفتن یک فضا به عنوان آتریوم در هتل بایستی ویژگیهای مختلفی بر این فضا دایر باشد. اگر بنای یک هتل را تصور کنید، آتریوم همانند حفرهای خالی از طبقه همکف تا سقف است که معمولا در میان بنا قرار گرفته است. از این فضای خالی برای سازماندهی سایر بخشهای هتل مانند واحدهای اقامتی و خدماتی استفاده شده و علاوه بر زیبایی نظم بیشتری به چیدمان معماری هتل میدهد.
با استفاده از آتریوم طراحی واحدهای اقامتی در حول آن انجام شده و از تکرار راهروهای طولانی و تاریک برای ارتباط اتاقها به یکدیگر استفاده نمیشود. آتریوم جلوه خاصی به فضای مرکزی و حتی نمای خارجی هتل داده و معمولا مهمترین فضای خدماتی مانند رستوران اصلی، کافی شاپ یا لابی در زیر آن قرار میگیرد.
در فضای آتریوم از عناصر تزیینی مانند باغچه و گیاهان تزنینی، درخت، حوض و یا فواری به منظور تلطیق محیط استفاده میشود. این نوع طراحی بیشتر به دلیل الهام نوعی فضای نیمه باز به مهمانان بوده تا بتوانند خود را در محیطی ورای فضای بسته واحدهای اقامتی هتل تصور کنند.
هتل آتریوم در ایران
شاید تصور کنید هتل آتریوم در ایران وجود نداشته باشد اما هتلهای خاصی با استفاده از این فضا در ایرا ساخته شده است. اکثر هتل آتریومهای ایران در قالب برجهایی بلند مرتبه بوده که در شهرهای توریستی مانند مشهد، کیش و در شمال کشور قرار دارند. در ادامه چند مورد از متقاوتترین هتل آتریومهای ایران را معرفی خواهیم کرد.
مطلب مرتبط: عجیب ترین هتل های ایران | اطلاعات کامل + عکس و قیمت
هتل مجلل درویشی مشهد
با قدم گذاشتن در هتل درویشی مشهد و ورود به آن، فضایی مجلل با سقفی بی نهایت نظر شما را جلب خواهد کرد. هتل مجلل درویشی مشهد از برترین نمونههای گردشگری و هتلداری در بین اقامتگاههای 5 ستاره شهر مشهد است که توانسته به خوبی مفهموم آتریوم را در سازه و طراحی بنای هتل جای دهد.
در زیر آتریوم هتل درویشی، فضای لابی قرار گرفته و ردر بخش دیگری یکی از رستورانهای هتل درست در زیر آتریوم شیشهای هتل قرار گرفته است.
هتل ونوس پلاس نمک آبرود
آتریوم میانی هتل ونوس پلاس در شهر زیبای نمک آبرود یکی از زیباترین فضاهای باز در بین هتل آتریوم های ایران محسوب میشود. این فضای باز اگر چه وسعت بسیاری نداشته اما به خوبی وظیفه نور رسانی به واحدهای اقامتی و فضای لابی مستقر در طبقه همف هتل را انجام داده است. همچنین آسانسور ارتباطی به طبقات بالای ساختمان هتل در فضای باز و رو به محیط باز اطراف آن قرار گرفته است.
هتل قصرطلایی مشهد
مشهد شهری از هتلهای متفاوت و خاص است و در هرجای این شهر توریستی هتلی با درجه کیفی بالا قرار گرفته است. هتل آتریوم قصر طلایی مشهد از خاصترین اقامتگاههای 5 ستاره شهر است که در جبهه ورودی خود دارای فضای آتریوم است. فضای خالی نورگیر هتل به عنوان هسته میانی و ارتباطی واحدهای اقامتی بوده و در طبقه همکف نیز کافی شاپ به همراه درختان برافراشته نخل و فواره آب قرار گرفته شده است.
هتل داریوش کیش
از قدیمیترین و خوش سابقترین هتلهای ساحلی کیش میتوان به هتل داریوش اشاره کرد. این هتل از هر جهت خاص بوده و چیدمان و معماری ایرانی و باستانی خود در بین سایر هتلهای جزیره زیبا کیش میدرخشد. درست در فضای میانی هتل و در بخش رستوران آن، آتریومی وسیع با سقف شیشهای و مزین شده قرار گرفته شده است. در میاه این رستوران نیز مسیری رودخانه مانند همراه با درختان و تصویر این فضا را آرامش بخشتر کرده و جذابیت آن افزوده است.
مطلب مرتبط: هتل های ساحلی کیش: معرفی بهترینها + رزرو همراه با تخفیف
هتل مدینه الرضا مشهد
آتریوم هتل مدینه الرضا مشهد چشم هر بینندهای را در نگاه اول مجذوب خود میکند. آتریومی بلند با فرمی دایره شکل و تزیینات خاص در ورودی قرار گرفته و دارای نورگیرهایی از سمت واحدهای اقامتی به این فضای باز است. این هتل محبوب به عنوان هتل آتریوم شناخته نمیشود اما فضای باز با شکوه به کار رفته در طراحی ورودی هتل را نمیتوان نادیده گرفت.
هتل اسپیناس بلوار تهران
نمونه یک هتل آتریوم را در شهر بزرگ تهران نیز میتوان مشاهده کرد. هتل بزرگ اسپیناس بلوار به خوبی توانسته در طراحی معماری خود از این فضای باز برای تفکیک فضاهای اقامتی استفاده کند. فضای آتریوم در هتل اسپیناس بلوار در میانه بنا هتل واقع شده و عملکردی مشابه به پاسیو دارد. این آتریوم در اولین طبقه کاربری کافی شاپ داشته و محیطی متفاوت را برای مهمانان خود ایجاد کرده است.
هتل آتریوم مفهومی جدیدی در معماری بوده که با ورود سنتهای قدیم در معماری از این مفهوم به مرور در طراحی بناهای مختلف نیز استفاده میشود. فضای آتریوم این امکان را میدهد تا مهمان علاوه بر فضای بسته اتاق و واحد اقامتی با فضای باز نیز ارتباط داشته و با استفاده از المانهایی مانند درختان، تزیینات گیاهی، فواره آب و حوض با طبیعت نیز ارتباط پیدا کند.