شاید برای شما هم سوال باشد که قدیمیترین و مهمترین موزه ایران کجاست؟ پاسخ شما موزه ملی ایران است. موزه ملی ایران از لحاظ گرآوریهای باستانشناسی در رده نخست قرار گرفته و به دو بخش اصلی «موزه ایران باستان» و «موزه باستانشناسی و هنر اسلامی ایران» تقسیم میشود. طراحی بنای موزه ملی ایران به دست آندره گدار معمار فرانسوی و با الهام از بنای طاق بستان انجام شده است.
اگر ساکن تهران نیستید و به هدف دیدن آثار باستانی، در موزه ایران باستان راهی پایتخت میشوید، پیشنهاد ما به شما رزرو هتل فردوسی تهران است که فاصله چندانی با این موزه ندارد. برای رزرو هتل فردوسی تهران کافیست بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
چه بخشهایی در موزه ایران باستان وجود دارد؟
-
طبقه همکف
موزه ایران باستان در ساختمان دوطبقه خود دارای بخشهای مختلفی است که از لحاظ تاریخی تقسیمبندی شدهاند. در طبقه همکف موزه شاهد عصر مفرغ و عصر آهن (متشکل از دوره آغاز نگارش و دوره آغاز عیلامی، عصر مفرغ و دوره عیلامی، عصر آهن)، دوران هخامنشی، سلوکی، پارتی و ساسانی خواهید بود. از درب اصلی که وارد طبقه همکف میشوید، کتابخانه در سمت راست و سالن نشست در سمت چپ قرار دارد. بزرگترین بخش موزه ایران باستان در طبقه همکف متعلق به عصر مفرغ و عصر آهن است.
-
طبقه اول
از همان ورودی طبقه همکف و از طریق پلکان راهی طبقه اول خواهید شد. طبقه اول موزه ایران باستان به دو بخش اصلی دوره پارینه سنگی (شامل پارینه سنگی قدیم، پارینه سنگی میانی، پارینه سنگی جدید و فراپارینه سنگی) و دوره نوسنگی و مس و سنگ (شامل آغاز نوسنگی، دوره روستانشینی آغازین، دوره روستانشینی قدیم، دوره روستانشینی میانه، دوره روستانشینی جدید و دوره آغازین شهرنشینی) است. در این طبقه یک سالن نمایش و دو سالن نمایشگاه موقت قرار دارد.
اشیاء موزه ایران باستان شامل چه چیزهایی است؟
در بخشهای مختلف موزه ایران باستان که پیشتر نام بردیم اشیاء خاص و ارزشمند بسیاری نگهداری میشوند. در ادامه به معرفی بخشی از آنها خواهیم پرداخت.
-
دوره پارینهسنگی
از دوران پارینهسنگی که دوران شکار و جمعآوری خوراک بوده است ابزارهای بسیاری مانند خراشندههای مختلف در این موزه برای همگان قابل مشاهده است. ابزارهای ساختهشده از سنگ چخماق، بقایای سنگواره جانوران یافتشده در غارها، ابزارهایی برای شکست استخوان حیوانات، تراشیدن چوب و هرآنچه انسانهای اولیه برای بقا تولید میکردند در این بخش نگهداری میشود.
-
دوره مفرغ (برنز)
عصر مفرغ یا برنز (3000 تا 1500 پش از میلاد) دورهای از تاریخ است که استفاده گسترده از آلیاژ مفرغ (ترکیبی از مس و قلع) شکل گرفته است. به همین دلیل اشیایی که از جنس مفرغ ساخته شده است در این بخش بسیار دیده میشود. مانند ظروف، جنگافزارها، زین و یراق اسب، پیکرههای انسانی و جانوری، آثار تزئینی و آیینی مانند سرسنجاق، بازوبند، گردنبند و سرعلم.
آثاری که در این بخش دیده میشوند از شهرهای مختلف ایران مانند کردستان، سیستان و بلوچستان، کرمان، لرستان و… گرداوری شده و در این موزه نگهداری میشوند.
-
دوره عیلام
عیلام شناختهشدهترین تمدن ایران است که در جنوب غربی ایران (خوزستان و فارس) بنا شده بود. تاریخ تمدن عیلام به چهار بخش تقسیم میشود: دوره آغاز عیلامی، عیلام قدیم، عیلام میانه و عیلام نو. دوره عیلام میانه اوج شکوه این تمدن است و آثار فراوانی از آن دوره در موزه ایران باستان تهران نگهداری میشود.
آثار مهمی که از دوران عیلامی در این موزه قابل بازدید هستند میتوان به پیکره سفالی گاو با کتیبهای بر پست آن، لولههای شیشهای، آجرنوشتهها و گلمیخهای کتیبهدار اشاره نمود.
-
عصر آهن
عصر آهن حد فاصل میان دوره مفرغ و امپراطوری هخامنشی است. علت نامگذاری عصر آهن آشنایی با چگونگی ذوب فلز آهن و استفادههای گوناگون از آن است. گرچه هنوز هم در این دوره استفاده از مفرغ بسیار رواج داشته است، آشنایی با استفاده از آهن انقلاب بزرگی به حساب میآمده است؛ به خصوص در زمینه ساخت ابزارآلات جنگی و زیورآلات.
از جمله آثار مهم به دست آمده از آن دوره آثار عمارلو، کلورز، مارلیک و املش (گیلان)، سیلک (کاشان)، قیطریه (تهران)، خوروین و… است.
-
هخامنشی
امپراطوری هخامنشی که 2500 سال پیش شکل گرفت، یکی از شناختهشدهترین دوران در میان عوام است. ایران یا سرزمین پارس در این دوره در گستردهترین شکل جغرافیاییاش قرار داشته. داریوش بزرگ در این دوره برای نخستین بار در ایران سکه ضرب کرد. همچنین فلزکاری و سنگتراشی نیز به اوج خود رسید. تخت جمشید بزرگ نیز خود گواهی بر این امر است.
پیکره شیر نشسته و مجسمه سنگی داریوش بزرگ دو نمونه از مهمترین اشیای دوره هخامنشی هستند که در موزه ایران باستان نگهداری میشوند. این اشیا از فارس و شوش به این موزه آورده شدهاند.
-
دوره سلوکی
دوره سلوکی دوره رواج هنر و فرهنگ است. در این دوره با استفاده از مواد خامی که تا آن روز شناخته شده بودند، ساخت پیکرهها و سکهها و کتیبههای مختلف آغاز شد. از جمله آثاری که از این دوره قرار دارد میتوان به چهره مفرغی سرباز سلوکی و سنگنوشته یادمان معبد لائودیسه در نهاوند اشاره نمود.
از دورههای سلوکی و اشکانی نیز اشیای ارزشمند بسیاری در آن حفظ و نگهداری میشوند که از کشورهای مختلف جمعآوری شده و نشاندهنده گستردگی حاکمیت ایران در این دورهها بوده است.
مطلب مرتبط: باغ موزه نگارستان کجاست؟ اطلاعات کامل + مسیرهای دسترسی
موزه ایران باستان کجاست؟
آدرس: تهران، خیابان امام خمینی، ابتدای خیابان سی تیر، خیابان پروفسور رولن
شما می توانید جهت دسترسی به موزه ایران باستان از ایستگاههای متروی میدان حسن آباد و میدان امام خمینی استفاده کنید.
ساعات بازدید موزه ایران باستان به چه صورت است؟
- بهار و تابستان همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۹
- پاییز و زمستان همه روزه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۷
هزینه بلیت موزه ایران باستان چقدر است؟
هزینه بلیت ورودی موزه ایران باستان برای بازدیدکنندگان ایرانی به ازای هر نفر 100/000 ریال و برای بازدیدکنندگان خارجی از نفر 1/000/000 ریال است.
- چه دیدنیهایی در اطراف موزه ایران باستان وجود دارند؟
- خانه موزه مقدم
- موزه قرآن
- پارک شهر
- کاخ گلستان
با سفرانه گشتی در موزه تاریخی و بینظیر موزه ایران باستان زدیم و با تاریخچه و بخشهای مختلف آن آشنا شدیم. آیا تاکنون از موزه ایران باستان دیدن کردهاید؟
در این صورت نظر خود را درباره این گنجینه ارزشمند با ما به اشتراک بگذارید. همچنین اگر در مورد این موزه یا سایر موزهها و باغهای تهران سوالی دارید آن را در بخش کامنتها مطرح کرده و منتظر پاسخ کارشناسان ما باشید.