اطلاعات مفید درباره باغ موزه نگارستان
در این مقاله که یکی از سلسله مقالات بلاگ سایت سفرانه است، قصد داریم تا همراه شما به یکی از جاذبههای گردشگری تهران یعنی باغ موزه نگارستان سفر کنیم. تلاش ما در نوشتن این مقاله معرفی باغ نگارستان به عنوان یکی از اماکن توریستی تهران، تاریخچه آن و بخشهای مختلف این باغ موزه بسیار جذاب است. در ادامه نیز به بررسی و معرفی مسیرهای دسترسی به آن تهران خواهیم پرداخت. اگر میخواهید بدانید باغ نگارستان تهران کجاست و چه ویژگیهایی دارد و اطلاعات بیشتری در موردش به دست آورید، در این مطلب با سفرانه همراه باشید!
چرا باغ موزه نگارستان تهران یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری تهران است؟
از دلایلی که باغ موزه نگارستان را به یکی از زیباترین آثار تاریخی این شهر و از معروفترین جاذبههای گردشگری تهران بدل کرده است، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- معماری بنای باغ نگارستان که یادگاری از دوران قاجار است، بسیار زیبا و منحصربهفرد است.
- آثار ارزشمندی در این باغ موزه نگهداری میشود. آثاری نظیر نقاشیهای استاد کمالالملک و شاگردان وی، به همراه آثار نفیسی که از سوی هنرمندانی بزرگ همچون منیر شاهرودی فرمانفرمائیان به باغ اهدا شده و در آن به نمایش درآمدهاست.
- وجود نقاشی رنگ روغن مشهور «صف سلام فتحعلی شاه قاجار» در باغ موزه نگارستان.
- حضور و تحصیل افرادی نامدار و بزرگ در باغ موزه نگارستان که زمانی دانشسرای عالی تهران نام داشته مانند ملکالشعرای بهار، بدیعالزمان فروزانفر، سعید نفیسی، استاد محمد ابراهیم پاریزی باستانی و…
- فضای سبز و حال و هوای دوست داشتنی باغ موزه نگارستان که پای عکاسان بسیاری را به خصوص در بهار و پاییز به این باغ میکشاند.
- کافه و رستوران باغ موزه نگارستان که مکانی ایدهآل برای قرارهای دوستانه و خانوادگی و گذراندن لحظاتی خوش است.
مطلب مرتبط: نقشه تهران 1401 + تمام مناطق با کیفیت بالا
اگر قصد سفر به تهران و بازدید از باغ موزه نگارستان و سایر جاذبههای گردشگری تهران را دارید، میتوانید بهترین هتلهای تهران را از طریق صفحه رزرو هتلهای تهران در سایت سفرانه برای اقامت خود انتخاب کنید.
آشنایی با باغ موزه نگارستان تهران
برای بازدید از باغ موزه نگارستان باید به میدان بهارستان تهران که یکی از میدانهای تاریخی این شهر است، برویم. باغ نگارستان و عمارتهای آن در فاصله سالهای 1222 تا 1228 هجری قمری به دستور فتحعلی شاه قاجار ساختهشد. این روزها اما اثری از آن عمارتهای قدیمی باقی نمانده و عمارت کنونی باغ موزه نگارستان در دوره پهلوی اول و به عنوان دانشسرای عالی تهران ساخته شدهاست. 64 اتاق و 4 سالن بزرگ از بخشهای عمارت باغ موزه نگارستان است که زمانی محل تحصیل افراد بزرگی همچون دکتر محمد معین، دکتر حسابی، علی اکبر دهخدا و دکتر پرویز ناتل خانلری بودهاست.
این ساختمان که اکنون به موزه بدل شده است، محل نمایش آثار ارزشمندی از هنرمندان و نقاشان بزرگ ایرانی است. موزه مکتب کمالالملک و تالار منیر فرمانفرمائیان از بخشهای این موزه محسوب میشود. باغ موزه نگارستان اکنون در مالکیت دانشگاه تهران است و با شمار 2082 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
تاریخچه باغ موزه نگارستان چیست؟
این عمارت با نام قصر نگارستان در حدود 200 سال پیش و به فرمان فتحعلی شاه قاجار به عنوان عمارتی حکومتی و ییلاقی در خارج از پایتخت ساختهشد. چند حوضخانه و عمارت با نامهای نگارستان، دلگشا و قلمدان در آن وجود داشت که همگی به صورت کلاه فرنگی، سبک معماری رایج در دوران قاجار، بنا شدهبودند. به مرور زمان اما این عمارتها یکی یکی رو به خراب شدن گذاشتند و به تدریج از مساحت باغ نگارستان کاستهشد. در نهایت رضا شاه پهلوی دستور ساخت عمارت کنونی را داد که 11469 مترمربع مساحت دارد.
در زمان قاجار در هر کدام از تالارهای باغ نگارستان نقاشیهایی بزرگ و باشکوه از شاه و درباریان، اثر هنرمندانی مانند میرزاجانی نقاش، میرزا بابا نقاش باشی و… نصب بوده و به همین علت نیز این باغ را باغ نگارستان نامیده بودند.
باغ نگارستان تهران در طول عمر 200 ساله خود شاهد حوادث تاریخی مهمی بوده است. از آن جمله میتوان به تاجگذاری محمد شاه قاجار بر روی تخت طاووس در این باغ اشاره کرد. قتل قائم مقام فراهانی نخست وزیر محمد شاه نیز در یکی از حوضخانههای همین باغ و به دستور وی انجام شد.
در دوران محمدرضا شاه پهلوی بسیاری از دانشکدههای دانشسرای عالی به محل کنونی دانشگاه تهران انتقال یافتند و تنها موسسه دهخدا، موسسه زبانهای خارجی، موسسه جغرافیا و کلاسهای عمومی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در باغ نگارستان قرار داشت. موسسه تحقیقات علوم اجتماعی نیز در سال ۱۳۳۷ شمسی در محل باغ نگارستان شروع به فعالیت کرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در دهه شصت خورشیدی تصمیم به تخریب باغ نگارستان و تبدیل آن به پارکینگ و تعمیرگاه گرفته شد. اما خوشبختانه با اعتراض تعدادی از استادان و فارغالتحصیلان دانشگاه این عملیات لغو شد. پس از یک دوره بازسازی و مرمت در نهایت در سال 1392 باغ نگارستان با نظارت معاونت فرهنگی دانشگاه تهران به عنوان باغ موزه نگارستان به روی مردم گشوده شد.
مطلب مرتبط: موزه ایران باستان کجاست؟
باغ موزه نگارستان چه قسمتهایی دارد؟
این باغ اکنون شامل بخشهای مختلفی است که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
1- عمارت مرکزی (موزه مکتب کمال الملک)
در این عمارت آثاری نفیس از نقاشیهای کمالالملک و شاگردان وی و همچنین آثاری که با الهام از کمالالملک کشیدهشدهاند مشاهده نمایید. این عمارت بخش وسیعی از این باغ موزه را تشکیل میدهد. تابلوی نقاشی صف سلام فتحعلی شاه نیز که به سفارش کیکاووس میرزا فرزند وی کشیدهشده است در همین عمارت قرار دارد. در عمارت مرکزی باغ موزه نگارستان آثار ارزشمند هنری بسیاری شامل آثار قلمزنی اصفهان، نقاشی و مینیاتورهای بسیار زیبا، مجسمه، معرق چرم و… که ساختۀ دست هنرمندانی برجسته و بزرگ هستند در معرض دید عموم قرار دارند. همچنین عکسها و آثاری از دانشمندان و ادیبانی که در دانشسرای عالی تهران تحصیل کردهاند در این عمارت به نمایش گذاشتهشده است.
2- تالار منیر فرمانفرمائیان
در این تالار آثاری نفیس از منیر شاهرودی فرمانفرمائیان نقاش و کلکسیونر معروف ایرانی به نمایش در آمده است. ۵۱ اثر فوقالعاده از هنرهایی نظیر آیینهکاری، نقاشی پشت شیشه و… در این تالار قابل مشاهده است.
3- تالار نشست
در باغ موزه نگارستان تهران تالاری برای برگزاری نشستهای فرهنگی و همایشهای علمی وجود دارد که با نام تالار نشست شناخته میشود.
4- سردیس حکیم ابوالقاسم فردوسی
سردیس برنزی فردوسی که به همت و با هزینه 410 تن از دانشجویان دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و به دست یک مجسمهساز معروف فرانسوی ساختهشده است در محوطه باغ نگارستان قرار دارد.
- باغ موزه نگارستان چه امکاناتی دارد؟
- کافه
- رستوران
- سرویس بهداشتی
- سالن برگزاری نمایشگاه
- فضای سبز
- نیمکت
- نماز خانه
- نگارخانه
در این مجموعه همچنین انواع کارگاههای آموزشی مانند نقاشی، قصه گویی و… برای کودکان و نوجوانان برگزار میشود. علاوه بر این کارگاهها، دورهها و نشستهایی با موضوعهای فرهنگی و پژوهشی نیز در باغ نگارستان برگزار میشود.
باغ موزه نگارستان کجاست؟
آدرس: استان تهران، شهر تهران، میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمدار رفیع
مسیرهای دسترسی
-
مترو
برای رسیدن به باغ نگارستان میتوانید در ایستگاه مترو بهارستان واقع در میدان بهارستان پیاده شوید و پس از پیادهروی کوتاهی از خیابان دانشسرا به باغ موزه برسید. برای اینکه موزه را به راحتی از طریق مترو پیدا کنید برروی لینک زیر کلیک کنید.
نقشه مترو تهران 1401 + ساعت حرکت و راهنمای کامل تمام خط ها
-
تاکسی
خود میدان بهارستان پایانهای برای خطوط مختلف تاکسی ندارد، اما تاکسیهای خطیِ خطوط دیگر از این میدان عبور میکنند که با استفاده از آنها میتوانید خود را به باغ نگارستان برسانید. یکی از مهمترین خطوط تاکسیرانی که میتوانید از آن برای رسیدن به باغ نگارستان و خیابان دانشسرا کمک بگیرید تاکسیهای خطی خیابان ابن سیناست.
ایستگاه های تاکسی تهران 1401 + معرفی آدرس و نقشه
-
اتوبوس
شما میتوانید از طریق بیآرتیهای پایانه تهرانپارس – میدان آزادی در ایستگاه پل چوبی پیدا شوید و به سمت خیابان ابن سینا و سپس خیابان دانشسرا بروید. همچنین میتوانید با استفاده از اتوبوسهای میدان جمهوری – بهارستان خود را به میدان بهارستان و سپس باغ نگارستان برسانید.
ساعت کار باغ نگارستان به چه صورت است؟
- بازدید محوطه باغ: 9:00 تا 22:00
- ساعت کاری موزهها: 9:00 تا 18:00
- ساعت کاری کافه و رستوران : 9:00 تا 22:00
- موزههای مجموعه، روزهای دوشنبه تعطیل است اما بخش باغ و کافه رستوران باز است.
- هزینه بلیت فقط از طریق کارتخوان دریافت میشود.
- بلیت اساتید و دانشجویان دانشگاه تهران نیم بها و دانشجویان سایر دانشگاهها نیز با هماهنگی قبلی نیم بها حساب میشود.
چه دیدنیهایی در اطراف باغ موزه نگارستان وجود دارند؟
- خزانه جواهرات ملی | 2.3 کیلومتر
- آتشکده آدریان | 3.6 کیلومتر
- عمارت مسعودیه | 2.3 کیلومتر
سوالات متداول راجع به باغ موزه نگارستان
-
چرا باغ نگارستان تهران یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری تهران به حساب میآید؟
این باغ موزه یکی از عمارتهای قدیمی شهر تهران است که حضور چندین شاه ایرانی را در خود دیدهاست و اشیاء با ارزشی در آن نگهداری میشوند.
-
باغ موزه نگارستان کجاست؟
میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمدار رفیع
-
باغ موزه نگارستان چند سال قبل و توسط چه کسی بنا شد؟
این باغ حدود 200 سال قبل به دستور فتحعلی شاه قاجار به عنوان یک عمارت ییلاقی و حکومتی بنا شد
-
باغ نگارستان چه قسمتهایی دارد؟
این باغ موزه دارای عمارت مرکزی، تالار نشست، تالار منیر فرمانفرمائیان و … است.
-
باغ نگارستان چه خدماتی دارد؟
در این باغ موزه انواع کارگاههای آموزشی مانند قصه گویی، نقاشی و … وجود دارند. همچنین دورهها و نشستهای فرهنگی و پژوهشی برگزار میشود.
-
باغ نگارستان چه امکاناتی دارد؟
این باغ موزه دارای رستوران، کافه، سالن برگزاری نشست و نمایشگاه، فضای سبز و … است.
با سفرانه گشتی در دنیای زیبا و پر نقش و نگار باغ موزه نگارستان زدیم و با تاریخچه و بخشهای مختلف آن آشنا شدیم.
آیا تاکنون از این باغ زیبا دیدن کردهاید؟
در این صورت نظر خود را درباره این باغ موزه دلپذیر با ما به اشتراک بگذارید. همچنین اگر در مورد این باغ موزه یا سایر موزهها و باغهای تهران سوالی دارید آن را در بخش کامنتها مطرح کرده و منتظر پاسخ کارشناسان ما باشید.