/ بلاگ / ایرانگردی / میدان آزادی تهران | تلفیق تمدن کهن و مدرنیته
ایرانگردی

میدان آزادی تهران | تلفیق تمدن کهن و مدرنیته

میدان آزادی تهران | تلفیق تمدن کهن و مدرنیته

17 خرداد 1402

.

زمان خواندن 4 دقیقه

WhatsappIconWhatsappIcon

تهران از زمان قاجاریان تبدیل به پایتخت ایران شد. تهران بزرگترین کلان‌شهر ایران و هجدهمین شهر پرتراکم جهان است. یکی از مهم‌ترین و مشهورترین نمادهای پایتخت، میدان و برج آزادی تهران است که در بسیاری از نمادها و المان‌های هنری، فرهنگی و شهری این کلان‌شهر حضور دارد.

 

میدان آزادی تهران

 

در زمان پهلوی دوم تصمیم به ساخت نمادی از پیوند فرهنگ غنی ایرانی با دنیای مدرن گرفته شد. پیرو همین دستور و به یادبود جشن‌های 2500 ساله، این سازه به عنوان نمادی از پیشرفت فرهنگ شهری ساخته شد و جالب است بدانید طرح میدان آزادی تهران در یک مسابقه طراحی به همین مناسبت برگزیده شد. این طرح زیبا توسط حسین امانت یک دانشجوی معماری 24 ساله به‌وجود آمد و در مسابقه برنده شد.

 

میدان آزادی در شب

 

این بنا در 24 مهر سال 1350 با نام میدان شهیاد افتتاح شد و به عنوان دروازه تمدن بزرگ، تصویری نوین به پایتخت افزود. برج آزادی به‌عنوان جاذبه گردشگری تهران در سال 1353 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. پس از انقلاب اسلامی، نام این میدان به میدان آزادی تهران تغییر کرد و همچنان به عنوان نماد مهمی از ایران و تهران باقی مانده است.

 


مطلب مرتبط: برج میلاد تهران + معرفی کامل و راهنمای بازدید از آن


 

معماری برج آزادی

معماری این برج به گونه‌ای طراحی شده است که شکوه و عظمت دوره‌های درخشان تاریخ و هنر این سرزمین باشد. عناصر معماری هخامنشیان، ساسانیان و دوران اسلامی در کنار نمادهایی از معماری مدرن در میدان آزادی تهران قابل مشاهده است.

 

یک نماد مهم شهر تهران

 

از جمله مهم‌ترین موارد که در طراحی برج میدان آزادی از آن‌ها الهام گرفته شده، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

خطوط موازی پایه‌ها مانند دوران هخامنشی

چهارطاقی ایرانی و طاق کسری دوران ساسانی

مقرنس یا آهوپای و کاربندی معماری ایرانی اسلامی

الهام از سقف مسجد شیخ لطف الله و نظریه وحدت وجود در طرح کلی میدان

کاشی‌کاری فیروزه‌ای مانند معماری اسلامی

 

شهر تهران

 

بخش های مختلف میدان آزادی

میدان آزادی تهران یک جاذبه گردشگری مهم است. در مرکز آن برج آزادی با 45 متر ارتفاع و چهار طبقه قرار دارد.

زیرزمین این بنا از بخش‌های مختلفی مانند: موزه، گالری، سالن نمایش و رستوران تشکیل شده است. این بخش‌ها شامل 2 سالن نمایش 60 و 300 نفره، گالری‌های ایران‌شناسی و تالار فرهنگ و رستوران می‌شود. جالب است بدانید در تالار ایران شناسی، ماکت آثار هنری و نماد استان‌های مختلف کشور وجود دارد که قدمت آن به 50 سال می‌رسد.

 

نماد تهران

 

طبقات دیگر برج شامل:

اول: این طبقه پرنور برج را نوردان نام‌گذاری کرده‌اند. 

دوم: این طبقه از برج میدان آزادی با الهام از مقبره خیام نیشابوری و طرح شمسه طراحی و ساخته شده است. 

طبقه سوم: گنبد رک که از معماری سنتی ایران و بادگیرهای یزد الهام گرفته شده است. هوای برج در این طبقه از طریق پنجره‌ها مکش و خارج می‌شود.

 

گنبد رک

 

جالب است بدانید دو موزه جذاب نیز در برج آزادی تهران قرار دارد:

موزه شهاب‌سنگ: این موزه در محل سالن VIP برج است.

موزه دوربین: موزه دوربین مربوط به استاد جدیدالاسلام، عکاس و مجموعه‌دار دوربین‌های عکاسی می‌شود.

 

گالری آسمان

 

لازم به ذکر است دو ورودی در برج آزادی قرار دارد. این دو ورودی که در شمال و شرق این برج قرار دارند مانند سردر خانه‌های قدیمی ایران دهلیز دارد. حوض و فواره‌های میدان آزادی نیز یادآور باغ‌های سنتی ایرانی است.

 


مطلب مرتبط: بهترین پارک های تهران برای پیکنیک و تفریح + آدرس و عکس


 

آدرس میدان آزادی تهران و مسیرهای دسترسی به آن

میدان آزادی در غرب تهران و منطقه 9 قرار گرفته و همچون یک دروازه ورودی به چندین مسیر و پایانه حمل و نقل مهم دسترسی دارد. بزرگراه جناح در شمال، بزرگراه آیت‌الله سعیدی در جنوب، بزرگراه شهید لشکری در غرب و خیابان آزادی در شرق این میدان را به یک نقطه مرکزی مهم تبدیل کرده است.

 

نقشه محدوده آزادی تهران

 

میدان آزادی تهران یک مرکز حمل و نقل عمومی مهم به شمار می‌آید. فرودگاه بین‌المللی مهرآباد و پایانه مسافربری غرب تهران به عنوان دو پایانه مسافربری مهم، نزدیک به این میدان قرار دارند. پایانه میدان آزادی یا ترمینال غرب تهران یک شاهراه حمل و نقل عمومی است.

 

میدان آزادی تهران

 

در این پایانه برای بسیاری از نقاط خارج و داخل استان، تاکسی و اتوبوس وجود دارد. لازم به ذکر است ایستگاه میدان آزادی مترو تهران هم در این پایانه قرار دارد و نقشی مهم در حمل و نقل آسان به این میدان ایفا می‌کند.

 

هزینه و ساعات بازدید

بازدید از برج میدان آزادی تهران، هر روز هفته به غیر از شنبه‌ها امکان‌پذیر است. برای بازدید برج می‌توان از 9 صبح تا 7 شب در ایام عادی و از 10 صبح تا 8 شب ایام تعطیل مراجعه کرد. لازم به ذکر است برای ورود باید یک ساعت قبل از پایان ساعت بازدید اقدام کنید.

 

یک نماد از تهران

 

هزینه بازدید کامل برج برای هر ایرانی: 80/000 تومان است.

هزینه بازدید کامل برج برای هر غیرایرانی: 200/000 تومان است.

 


مطلب مرتبط: نقشه مترو تهران 1402 | راهنمای کامل، ساعت حرکت + دانلود سریع


 

یکی از مقاصد مهم گردشگری در کشور شهر تهران به‌عنوان پایتخت است. در این مقاله از سفرانه به معرفی و بررسی یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های این شهر یعنی میدان آزادی تهران پرداختیم. این میدان دارای معماری خاص با تلفیق سنت و مدرنیته است و بازدید از آن خالی از لطف نخواهد بود.


نظرات شما

برای این پست نظری ثبت نشده

ثبت نظر